Ευρυαγγείες

17.11.2014

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες ονομάζονται οι παθολογικά διατεταμένες μικρές φλέβες που διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κυανό, ιώδες ή ερυθρό. Η διάμετρός τους ποικίλλει και εμφανίζονται ως μεμονωμένοι φλεβικοί κλάδοι ή εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί, με αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή.

Εμφανίζονται συνήθως στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και σχετίζονται με τις ορμονικές μεταβολλές και την κύηση. Άλλα αίτια εμφάνισης ευρυαγγειών είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και οι μικροτραυματισμοί.

Ενώ τις περισσότερες φορές αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα, συχνά προκαλούν συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους ή καύσους στο πόδι, μουδιάσματα και κράμπες. Επίσης, ορισμένες φορές είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς βαθύτερα κρύβεται ένα ανεπαρκές επιπολής φλεβικό δίκτυο.  

Η σκληροθεραπεία, τα ειδικά μη επεμβατικά laser και η θερμοπηξία αποτελούν θεραπευτικές επιλογές.