Καρκίνος μαστού

24.12.2017

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου. Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι πάνω από 50, αλλά ισχύει αυτό και για νεότερες.

Περίπου μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αν εντοπισθεί εγκαίρως υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες αναρρώσεως. Γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικό για κάθε γυναίκα να ελέγχει τους μαστούς της τακτικά, ώστε κάθε μεταβολή ή βλάβη να ελέγχεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνος μαστού εμφανίζεται και στους άνδρες.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα, αλλά συνήθως το πρώτο που παρατηρείται είναι ένα ογκίδιο, μία σκληρία στο μαστό. Τα περισσότερα ογκίδια στο μαστό δεν είναι καρκίνος αλλά πρέπει πάντοτε να ελέγχονται. Επισκεπτόμαστε το γιατρό όταν αρατηρήσουμε:

  1. Μεταβολή στο σχήμα και το μέγεθος των μαστών.
  2. Αποβολή υγρού (έκκριμα) από τη θηλή του μαστού.
  3. Κάποια διόγκωση στην μασχάλη.
  4. Εξάνθημα του δέρματος, γύρω ή πάνω στην θηλή.
  5. Τράβηγμα προς τα μέσα του δέρματος των μαστών.
  6. Αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής όπως εισολκή της θηλής (βυθίζεται προς τα μέσα)

Ο πόνος δεν είναι σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως κατανοητή. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Αυτοί είναι :

  • Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλώνουμε.
  • Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού,
  • Αν προϋπήρχε καρκίνος μαστού.
  • Αν υπήρχε καλοήθες ογκίδιο μαστού.
  • Παχυσαρκία.
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  1. Κλινική εξέταση του μαστού ( ψηλάφηση) ως επίσης και των περιοχών της μασχάλης.
  2. Μαστογραφία ψηφιακή.
  3. Υπερηχογράφημα μαστών.
  4. Αν χρειάζεται βιοψία.

 

ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου που μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικά τμήματα του μαστού. Συχνότερα διαιρείται σε:

Α) μη διηθητικό καρκίνωμα μαστού (καρκίνωμα insitu) βρίσκεται στους πόρους του μαστού και δεν έχει την ικανότητα να επεκτείνεται έξω από τον μαστό. Ανακαλύπτεται κατά την διάρκεια μαστογραφίας και σπάνια εμφανίζεται ως ογκίδιο στο μαστό.

Β) διηθητικό καρκίνωμα μαστού – συνήθως εμφανίζεται στα κύτταρα που επενδύουν τους πόρους του μαστού και είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του μαστού και μπορεί να επεκταθεί έξω από τον μαστό.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια, μπορεί να θεραπευθεί πριν επεκταθεί σε γειτονικά τμήματα του σώματος. Χειρουργική εκτομή του όγκου είναι το πρώτο τμήμα της θεραπείας ακολουθούμενο από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή σε μερικές περιπτώσεις ορμονικές ή βιολογικές θεραπείες. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης και η επακολουθούσα θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση του καρκίνου.

 

Έρευνα για ανακάλυψη καρκίνου του μαστού σε υγιή άτομα (SCREENING)

  • Γιατί γίνεται;

Σκοπός είναι να σωθούν ζωές. Ερευνούμε, συνήθως, με μαστογραφία, για να ανακαλύψουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο όταν είναι πολύ μικροί και δεν φαίνονται ή δεν ψηλαφώνται.  Το screening δεν προλαμβάνει τον καρκίνο και μπορεί να μην βοηθήσει εάν κάποιος έχει προχωρημένο καρκίνο μαστού.

 

  • Ποια είναι τα οφέλη του screening;

Όλα συμφωνούν ότι με τον τακτικό έλεγχο του μαστού είναι δυνατόν να ανακαλυφθεί πρώιμα ο καρκίνος του μαστού. Όσο νωρίτερα βρεθεί, τόσο καλύτερα τα ποσοστά επιβιώσεως. Επίσης είναι πιθανό να μην χρειαστεί αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή) ή και χημειοθεραπεία εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο.

 

 

  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του screening;

Άγχος – ανησυχία

Μετά από τον έλεγχο περίπου 1 από τις 25 γυναίκες θα κληθεί να επιστρέψει για περαιτέρω εκτίμηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε έχει καρκίνο. Ίσως η πρώτη μαστογραφία δεν ήταν σαφής. Αυτό δημιουργεί άγχος και αγωνία. Τελικά από αυτές τις γυναίκες 1 στις 4 θα αποδειχθεί ότι έχουν καρκίνο μαστού.

 

Αποτυχία στην διάγνωση.

Υπάρχει πιθανότητα η μαστογραφία να είναι αρνητική αλλά να υπάρχει καρκίνος μαστού. Ευτυχώς είναι σπάνιο και γίνεται 1 φορά στις 2 μαστογραφίες.

 

Ακτινοβολία

Η μαστογραφία είναι ένας τύπος ακτινογραφίας και η ακτινοβολία μπορεί σπανίως να προκαλέσει καρκίνο. Το όφελος όμως από την μαστογραφία και την ανίχνευση πρώιμου καρκίνου μαστού αντισταθμίζει τον κίνδυνο της ακτινοβολίας.