Συντηρητική θεραπεία (συμπίεση)

Η μοναδική αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι συγκεκριμένες κάλτσες, συμπιέζοντας με μειούμενη ένταση από κάτω προς τα πάνω το πόδι, ενισχύουν σημαντικά τη φλεβική επιστροφή. Αν και η χρήση τους δεν επιλύει το πρόβλημα, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα στις περισσότερες επεμβατικές μεθόδους.

Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς υπάρχουν κάλτσες διαφόρων βαθμών συμπίεσης (κλάσης I έως IV) και διαφόρων μεγεθών. Προτιμώνται οι κάλτσες μέχρι το γόνατο, και όχι μέχρι το μηρό, αφού μακροπρόθεσμα τα όποια προβλήματα εκδηλώνονται στην κνήμη. Επομένως αυτήν την περιοχή πρέπει να στηρίξουμε.

Η συμπίεση με ελαστικές κάλτσες και επιδέσμους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση των οιδημάτων των κάτω άκρων (φλεβικά οιδήματα, λεμφοίδημα) και των επιπλοκών της φλεβικής ανεπάρκειας.

 

 

Σχετικά με τα φάρμακα, καθώς και τα άλλα προϊόντα για τους κιρσούς (βότανα, αλοιφές), αν και πολυδιαφημίζονται δεν προσφέρουν κανένα τεκμηριωμένο όφελος.