Κύστη κόκκυγος

17.12.2017

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μικρή τρύπα ή τούνελ στο δέρμα και εμφανίζεται συνήθως στην σχισμή των γλουτών.

 

Μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μία τρύπες και συνήθως μεταξύ τους συνδέονται με συρίγγια – τούνελ κάτω από το δέρμα.

Η κύστη κόκκυγος δεν εμφανίζει εντυπωσιακά συμπτώματα εκτός και αν φλεγμαίνει και τότε μπορεί να παρουσιαστεί απόστημα με πρήξιμο, πόνο έντονο και ερυθρότητα της περιοχής και μερικές φορές πυρετό.

 

Τότε απαιτείται ιατρική φροντίδα και χορήγηση αντιβιοτικών και πιθανόν παροχέτευση του αποστήματος.  Πολλές φορές όμως το κυριότερο ενόχλημα είναι η εκροή υγρού πολλές φορές αιματηρού και ελαφρύς πόνος κατά το κάθισμα.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;

Η ακριβή αιτία δεν είναι σαφής αν και φαίνεται να προκαλείται από τις τρίχες του δέρματος της περιοχής. Πολλές φορές βρίσκουμε μέσα στην κύστη τρίχες. Συχνή είναι η κύστη κόκκυγος στους δασύτριχους και παχύσαρκους και σε αυτούς που η δουλειά τους είναι καθιστική.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν έχεις κύστη κόκκυγος είναι σημαντικό η περιοχή να είναι καθαρή και στεγνή. Αν υπάρχει τρύπα ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τις τρίχες που ίσως υπάρχουν μέσα, και έτσι να ελαττωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής. Αν υπάρξει φλεγμονή χρειάζεται ιατρική βοήθεια και λήψη αντιβιοτικών καθώς και παροχέτευση του αποστήματος, εάν δημιουργηθεί με μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

Ριζική θεραπεία του προβλήματος είναι δυνατή με χειρουργική εκτομή της κύστεως, παραμονή ανοικτού του τραύματος μέχρι να επουλωθεί. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.