Σκληροθεραπεία με αφρό

Η καθοδηγούμενη με υπερήχους σκληροθεραπεία με αφρό, πρόκειται για την εξέλιξη της σκληροθεραπείας. Αναφέρεται και ως ενδοφλεβική χημική εξάλειψη.

 

Τι προσφέρει η χρήση αφρού - υπερήχων;

Ο αφρός προκύπτει από την ανάμιξη της υγρής σκληρυντικής ουσίας με αέρα, με αποτέλεσμα την ισχυρή δράση του φαρμάκου στις φλέβες σε χαμηλότερες δοσολογίες. Η χρήση αφρού επιτρέπει την εφαρμογή σκληροθεραπείας σε μεγαλύτερες φλέβες, χωρίς να ανησυχούμε για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. Συνεπώς καθίσταται δυνατή η θεραπεία μεγάλων κιρσών, οι οποίοι παλαιότερα απαιτούσαν χειρουργείο.

Με τη χρήση υπερήχων ελέγχεται η ορθή είσοδος του καθετήρα στην υπό θεραπεία φλέβα, ακόμα και όταν βρίσκεται βαθύτερα και δεν είναι ορατή. Επίσης επιβλέπεται η περιοχή έγχυσης του φαρμάκου, ώστε να εξαλείφονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

 

Τεχνική

Αφού αναγνωριστεί η προς θεραπεία φλέβα (μία από τις μεγάλες φλέβες του μηρού και της γαστροκνημίας) επιλέγεται το σημείο παρακέντησης (εισαγωγής της βελόνας). Μετά την εισαγωγή της βελόνας στον αυλό του αγγείου, ανυψώνεται το άκρο για να αδειάσουν οι φλέβες από το αίμα. Στη συνέχεια ενίεται ο αφρός, ώστε να προκαλέσει χημικό έγκαυμα στα τοιχώματα των αγγείων και να τα «κλείσει».

Η θεραπεία, τις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτεί αναισθησία. Αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής ξεκινάει να περπατά, και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του από την επόμενη μέρα. Για τις επόμενες εβδομάδες συνίσταται η χρήση καλτσών συμπίεσης και καθημερινό 20λεπτο περπάτημα. Μετά από 2 εβδομάδες γίνεται επανάλεγχος στο ιατρείο για εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

 

 

Τι συμβαίνει μετά;

Οι υπό θεραπεία κιρσοί εξαλείφονται μετά την θεραπεία. Μικρά αιματώματα είναι συχνά και διαλύονται περίπου σε 8 εβδομάδες. Μερικές φορές εμφανίζονται στις φλέβες που θεραπεύθηκαν, μικροί όζοι που περιέχουν παγιδευμένο αίμα. Το αφαιρούμε με μια βελόνα. Τις περισσότερες φορές οι όζοι αυτοί δε φαίνονται και διαλύονται σε 3 έως 5 μήνες. Εάν ο όζος πονάει, τότε πρόκειται για θρομβοφλεβίτιδα, όπου και πάλι αφαιρείται το παγιδευμένο αίμα και συμπιέζεται το πόδι με επιδέσμους. Πολύ σπάνια η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να επεκταθεί στις εν τω βαθεί φλέβες. Τότε το πόδι πρήζεται και πονάει, ή εμφανίζει κράμπες. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής επικοινωνεί με τον ιατρό για οδηγίες, όπως επίσης και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία.

 

Πλεονεκτήματα μεθόδου (+):

  • Δε χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, χειρουργείο και αναισθησία.
  • Παρουσιάζονται λίγα ενοχλήματα κατά την διάρκεια της θεραπείας και σπάνια επιπλοκές, συγκρινόμενη με το χειρουργείο.
  • Όλη η θεραπεία γίνεται με μερικές επισκέψεις και χωρίς αποχή από την εργασία.
  • Χαμηλό κόστος.
  • Η συνεδρία έχει διάρκεια 20 λεπτών.

 

Μειονεκτήματα μεθόδου (-):

  • Περιορισμοί σε παραμελημένους κιρσούς.
  • Πολλαπλές συνεδρίες.
  • Εμφανή αποτελέσματα μετά την πάροδο εβδομάδων – μηνών.