Περιτομή

17.12.2017

Περιτομή στον άνδρα είναι η χειρουργική αφαίρεση της πόσθης, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την κεφαλή του πέους και είναι συνέχεια του δέρματος που καλύπτει ολόκληρο το πέος.

 

Γιατί γίνεται η περιτομή στους άνδρες.

  1. Ιατρικοί λόγοι – στους άνδρες όταν υπάρχει φίμωση (αδυναμία έλξεως της πόσθης και αποκαλύψεως της κεφαλής του πέους).
  2. Θρησκευτικοί και πολιτισμικοί λόγοι – η περιτομή είναι κοινή πρακτική σε εβραϊκές και ισλαμικές κοινότητες. Οι περισσότερες πολιτισμικές περιτομές γίνονται κατά την παιδική ηλικία.
  3. Προστασία από τον HIV – Υπάρχει αρκετή μαρτυρία ότι η περιτομή ελαττώνει τον κίνδυνο αποκτήσεως του HIV από ετεροφυλόφιλους άνδρες και γι’ αυτό  ενθαρρύνεται ως τμήμα των προγραμμάτων προλήψεως HIV σε μερικές Αφρικανικές χώρες με υψηλά ποσοστά HIV.

 

Ιατρικοί λόγοι  για τον άνδρα να υποστεί περιτομή.

Η περιτομή θεωρείται θεραπευτική επιλογή στις ακόλουθες καταστάσεις

Α) Φίμωση – όπου η πόσθη δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της κεφαλής. Αυτό προκαλεί μερικές φορές πόνο κατά την στύση και σπανίως δυσκολία στην ούρηση.

Β) Υποτροπιάζουσες φλεγμονές ( βαλανοποσθίτης). Ιδιαίτερα σε διαβητικούς. Στις περισσότερες καταστάσεις η περιτομή θα ευσταθεί όταν άλλοι μέθοδοι θεραπείας λιγότερο επεμβατικοί δοκιμαστούν και δεν αποδώσουν.