Η πραγματικότητα των φλεβικών παθήσεων

17.11.2014

1. Μπορώ να χειρουργηθώ και να ησυχάσω για πάντα από τους κιρσούς που με ταλαιπωρούν;
ΑΠ: Δυστυχώς δε γίνεται. Οι κιρσοί είναι χρόνια πάθηση όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, συνεπώς απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, και αφού έχουμε πλήρη έλεγχο της πάθησης, συνιστούμε στους ασθενείς μας ετήσια παρακολούθηση.

2. Μπορώ να εξαφανίσω μόνιμα τις ευρυαγγείες από τα πόδια μου;
ΑΠ: Όσο πιο μικρά είναι τα αγγεία στα πόδια, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξαφανιστούν. Συνήθως το 80% των ασθενών με ευρυαγγείες θα εμφανίσει καινούριες ή και τις προηγούμενες μέσα σε 3 χρόνια, οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας και αν εφαρμόσει.

3. Το laser είναι καλύτερο από τη σκληροθεραπεία;
ΑΠ: Το laser είναι πολύ καλό για το πρόσωπο και για πολύ λεπτή ευρυαγγεία. Όσον αφορά στις ευρυαγγείες των ποδιών, η σκληροθεραπεία υπερτερεί των laser, όπως δείχνουν οι στατιστικές.

4. Αν δεν κάνω τίποτα για τους κιρσούς μου, θα επιδεινώνονται συνέχεια;
ΑΠ: Αυτό είναι μύθος. Ορισμένοι ιατροί ισχυρίζονται ότι οι κιρσοί χειροτερεύουν μέχρι να εμφανίσουν θρομβώσεις ή έλκη. Η εμπειρία και οι επιστημονικές εργασίες διαφωνούν με αυτές τις απόψεις. Είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι ασθενείς με κιρσούς, ποτέ δε θα εμφανίσουν θρόμβωση ή έλκος.

5. Υπάρχει τρόπος να προβλέψω αν οι κιρσοί μου θα χειροτερέψουν;
ΑΠ: Αυτό μπορεί να γίνει εξετάζοντας την κατάσταση των ποδιών αυτήν τη στιγμή, και αναλόγως να προβλέψουμε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

6. Για ποιους λόγους θεραπεύουμε τους κιρσούς;
ΑΠ: Ο πιο συχνός λόγος που ζητείται θεραπεία είναι η αισθητική βελτίωση του ποδιού. Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στον πόνο. Αλλά δεν είναι οξύς ή έντονος, είναι μία αίσθηση βάρους, κούρασης. Αν ο πόνος είναι οξύς ή έντονος, μάλλον άλλος είναι ο λόγος που πονάτε αλλά όχι οι κιρσοί. Η ανακούφιση του ποδιού είναι ένας καλός λόγος που κάποιος ή κάποια αναζητεί θεραπεία για τους κιρσούς. Άλλοι λόγοι είναι η αιμορραγία από τους κιρσούς, οι θρομβώσεις ή τα έλκη. Αυτά είναι σοβαρές επιπλοκές των κιρσών και απαιτείται οπωσδήποτε αντιμετώπιση και θεραπεία.

7. Έχω κιρσούς και θέλω να ταξιδέψω με αεροπλάνο, τι να κάνω;
ΑΠ: Αν έχετε κιρσούς και επίκειται αεροπορικό ταξίδι, τότε φοράτε ελαστικές κάλτσες συμπιέσεως, παίρνετε μία παιδική ασπιρίνη την παραμονή του ταξιδιού και άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της πτήσεως.